Karate Kyokushinkai este una dintre cele mai complexe arte martiale din lume, ce pune accentul atât pe dezvoltarea fizica armonioasa, cât si pe dezvoltarea mentala si disciplinara. Este un stil de lupta full contact, extrem de eficient pentru autoaparare, destinat atât copiilor, femeilor si persoanelor mai în vârsta, cât si sportivilor de performanta.

Kyokushinkai Kanji

Kyokushin KanjiEste forma scrisa a cuvântului Kyokushinkai. Ea se gaseste pe dogi-urile membrilor kyokushin din întreaga lume.

Kyokushinkai scris pe bucati se traduce : Societatea Adevarului Suprem
Kyoku = suprem, ultim
Shin = adevar, realitate
Kai = societate

Kanku – simbolul Kyokushin Karate

logo kyokushin

Maestrul OYAMA a ales simbolul KANKU ca fiind reprezentativ pentru stilul său de Karate. De fapt, întotdeauna Mas Oyama a recunoscut că cel mai bine a invăţat de la maestrul Funakoshi tehnicile de KATA, pe care acesta punea foarte mare accent.
Kata KANKU (la origine una singură, apoi predată in multe şcoli in două forme KANKU DAI şi KANKU SHO) începe prin ridicarea mâinilor intr-o mişcare circulară deasupra capului, loc în care acestea se opresc. Degetele mari şi arătătoarele sunt lipite şi formează astfel simbolul KANKU (o formă uşor stilizată).
In timpul executiei acestei mişcări, privirea este directionată prin deschizătura formată prin unirea palmelor, undeva in depărtări spre cer. Este vorba de fapt de o privire orientata undeva spre interiorul fiintei umane cu rolul de a favoriza în egală masură unitatea spirituală şi pe cea fizică.
Punctele simbolului KANKU sunt degetele mâinii şi reprezintă limitele sau extremele; ele sunt din punct de vedere filozofic elementul finit, mărginit.
Porţiunile late din lateral reprezintă mâna, SHUTO sau pumnul ca expresie a feţei sau puterii.
Centrul simbolului KANKU este spaţiul dintre mâini şi sugerează infinitul, necuprinsul, vidul în sens filozofic.
Cercurile, atât cel interior cât şi cel exterior sugereaza continuitatea şi perpetua mişcare circulară.

Semnificatiile culorilor centurilor

Alb Fara Kyu Nivelul purităţii şi a potenţialului ascuns, începătorul nu are nici o experienţă.
Portocaliu 10 &9 Kyu Nivelul stabilităţii, simbolizează licărirea primelor zori în cerul din noapte.
Albastru 8 & 7 Kyu Nivelul de volatilitate, simbolizează culoarea cerului înainte de răsăritul soarelui.
Galben 6 & 5 Kyu Nivelul de aprobare, semnifică – pe cer rasare soarele.
Verde 4 & 3 Kyu Nivelul emoţional, al sensibilităţii, datorita soarelui, natura inverzeste.
Maro 2 & 1 Kyu Nivelul creativ, culoarea copacului, pămintului – simbolizează maturitatea.
Negru 1-9 Dan Nivelul măiestriei, în mod tradiţional este considerată un simbol al înţelepciunii.

Pentru prima data centurile colorate, diferentiate de la 1-10 kyu, au fost concepute de catre Tadashi Nakamura, unul din ucenicii lui Oyama. Inainte au existat doar trei grade : verde, maro (student) si negru (maestru). Centura nu este doar o coarda, este un simbol de diligenta, o recompensa pentru eforturile depuse.

Un examen de grad, la nivelul urmator nu poate fi considerat doar o demonstratie a starii tehnice sau fizice. Trebuie sa se dea dovada ca culoarea centurii se potriveste cu nivelul de maturitate prin care devenim cu fiecare treapta mai judiciosi, mai echilibrati, constienticiosi. Nu trebuie sa fii tentat de a trece cat mai rapid prin toate gradele. Fiecare centura isi are timpul ei. Cel mai mare dusman a unui karateka – „desertaciunea” (orgoliul). Cel mai important principiu – rabdarea, vointa.
Trebuie doar sa fii rabdator zi de zi pentru a repeta la nesfarsit elementele de baza, la prima vedere banale, in care nu vedeti de la inceput nici aplicare practica. Rabdarea si disciplina sunt calea spre fericire si implinire.In cazul in care Karate-ul ar putea fi insusit cu usurinta, si-ar fi pierdut farmecul si uzul practic. Cu cat mai mult inaintezi spre „medalie” cu atat mai valoroasa si atractiva pare. Drumul in karate este asemenea unui circuit etern al vietii, centura alba incepe treptat sa se inegreasca, de la munca necontenita, sudoare, praf. In sfirsit ajungi acolo sus unde obtineti centura neagra, vi se pare ca ati atins culmile maiestriei, dar este doar o aparenta, dupa un timp centura devine din ce in ce mai alba (deschisa la culoare) si in cele din urma revii acolo de unde ai pornit, dar la un alt nivel, cu o noua suflare. Cercul incepe din nou.

Centura alba – nivelul puritatii si a potentialului

Culorile alb si negru se intilnesc foarte rar in natura in starea sa originala. Culoarea alba reflecta undele de lumina dintr-un spectru intreg, astfel o centura de culoare alba poate fi corelata cu nou venitii. Tot ceea ce visezi, toate sperantele sunt ascunse in interiorul tau, trebuie doar sa le gasesti in tine.

Alb – simbolul puritatii si a potentialului ascuns, incepatorul nu stie nimic despre karate, nu are nici o experienta. Singurul lucru pe care il coinstientizeaza – dorinta de a merge mai departe, prin vointa si perseverenta se poate transforma. El (ucenicul) arata ca o foaie de hartie goala pe care maestrul incepe sa scrie primul sau hieoroglif.

Prima centura este cea mai importanta, absoarbeti ca un burete, afland regulile, conceptele, mecanismul miscarilor. De eforturile depuse de voi, straduinta, concentrarea in timpul invataturii din perioada incipienta depinde tot parcursul dumneavoastra in karate. Sarcina primordiala din aceasta perioada este invatarea filozofiei karate, tehnicile de baza, obisnuinta frecventarii regulate a sesiunilor de instruire.

Chiar daca ceva nu functioneaza, nicidecum nu trebuie sa renuntati. Trebuie sa invatati a depasi durerea si oboseala, nu acceptati nici cele mai mici concesii.

Centura portocalie – nivelul stabilitatii

Simbolizeaza licarirea primelor zori in cerul din noapte.

De la primul antrenament centura nu mai este deja alba, ea absoarbe sudoare si praf, isi pierde culoare initiala, de aici incepe drumul lung ce duce spre tine (autocunoastere). „Cunoaste-te pe tine, vei cunoaste universul”. Dupa cateva luni de antrenamente centura ucenicului devine mai intunecata. In acest moment el se pregateste sa ia examenul centurii portocalii, incepi sa realizezi ca prin prizma antrenamentelor kyokushin antrenezi nu numai trupul dar si constiinta. Un fundament solid este de o importanta vitala pentru a atinge inaltimi mari. Pana la momentul examinarii sunt stabilite deja obiceiurile de baza, o conditie fizica buna. Un barbat incepe o noua etapa a vietii impletita cu obiective ce trebuie atinse, unde trebuie sa dai dovada de perseverenta si curaj. Centura portocalie este entuziazmul de la antrenamente, pentru a pastra visul unui viitor mare.

Centura albastra – nivelul de volatilitate, capacitatea de a se adapta

Simbolizeaza culoarea cerului inainte de rasaritul soarelui.

Principalul obiectiv la aceasta etapa este capatarea abilitatii de a te adapta si de a reactiona flexibil la tot ce se intampla in jurul tau. Cel mai bun mod de a atinge aceste obiective – kumite (lupta libera).

Incep sa apara primele abilitati tactice, constientizezi modul cel mai bun de combinare a punctele forte si punctelor slabe. In acest rastimp insusesti terminologia, lovituriule de baza.

Toate acestea va va permite sa insusiti tot arsenalul nu ca un set de elemente separate, ci ca un intreg.

Dar, mai presus de toate, centura albastra inseamna sa depasiti dorinta de „ a nu merge la antrenamente azi, o voi face maine”, aceste perioade apar des pe parcursul vietii, si este important sa le depasim.

Centura galbena – nivelul de aprobare

Semnifica – soarele rasare.

Rasaritul de soare in inima unui discipol inseamna inflorire spirituala, pregatit de etapele anterioare a antrenamentelor si educatiea spirituala. La aceasta etapa elevul intelege ca principala forta, energia de impact a loviturilor cu mainele, sau cu picioarele nu vine de la pumni sau din partea inferioara a piciorului, ci din punctul localizat la nivelul abdomenului, tandem. Cel mai important lucru este sa investesti intr-o lovitura toata greutatea corpului tau. Dar este necesar sa se mentina o forma fizica adecvata, pentru ca chiar daca veti invata sa loviti prin tandem, o maina slaba se va rupe la contactul cu inamicul.

Pina la acest nivel s-a pus accentul pe aptitudini fizice – echilibru, stabilitate, coordonare, arsenalul tehnic. Centura galbena presupune o constientizare serioasa in ceea ce priveste aspectele psihologice ale antrenamentelor: perceptia, afirmarea.

La nivelul 6-5 kyu trebuie sa se inteleaga ca mintea conduce corpul.

Centura galbena – acesta este ultimul nivel pentru incepatori.

Centura verde – nivelul emotional, sensibilitatii

Culoarea simbolizeaza o floare ce a prins petale.

Este nivelul exprimarii elanului creator, prima manifestare a cunostintelor si a abilitatilor. Sarcina primordiala este de a gasi pacea interioara, te invata sa accepti pe ceilalti asa cum sunt, devi mai atent la altii. El intelege ca forta fara intelepciune si compasiune este distructiva, periculoasa si violenta. Omul-karate nu trebuie sa fie indiferent de soarta altor persoane.

La acest nivel trebuie sa studiezi serios filozofia si istoria karate, sa intelegi elementele de baza ale fizilologiei umane, tehnicile de respiratie corecte, precum si imbunatatirea arsenalului tehnic. Aici se invata a combina tehnica,viteza si puterea. Ar trebui sa se acorde o atentie cuvenita fortei, kyokushinul este un stil extern, forta joaca un rol important. De asemenea este important sa se anticipeze intentiile inamicului, echilibrul sau, respiratia. Sa se foloseasca tehnicile optime pentru a produce efectul maxim. Apar primele sclipiri, a starii cunoscuta sub numele „zanshin” atunci cand corpul functioneaza perfect, fara nici un efort constient. Mai mult timp trebuie sa se acorde sparring-ului. Necesar pentru a dezvolta curajul, detasarea in lupta, arta de a ascunde emotiile, durerea, o arma importanta in arsenalul fiecarui soldat, la fel ca in karate si in viata.

Centura maro – nivelul creativ

Culoarea copacului, pamantului – simbolizeaza maturitatea.

La acet nivel forta, tehnica, constiinta tind spre perfectiune. Pentru nivelul de maestru se cer un sir de cerinte: sa se desfasoare antrenamente, explica kihon-ul. Una din cele mai importante abilitati este de a fi creativ. Avand in vedere caracteristicile tale psiho-fizice trebuie sa elaborezi si sa implimentezi propriul set a celor mai eficiente tehnici pentru atingerea rezultatului scontat. De asemenea, un punct important este kata.

Centura neagra – nivelul maestriei

Culoarea neagra le absoarbe pe toate, asa ca in mod traditional este considerata un simbol al intelepciunii.

Pasul de la maro la centura neagra – este unul din cele mai notorii momente din viata fiecarui adept al artelor martiale. Acesta este obiectivul suprem al fiecaruia, dar nu toti reusesc, cerintele sunt de-a dreptul istovitoare. Cei care deja au obtinut acest grad n-au dreptul sa se opreasca, crezand ca acum au realizat totul. Trebuie sa continuam neaparat sa ne antrenam, si apoi dupa un timp, centura neagra va incepe sa se deteriorizeze, revenind la culoarea alba initiala. Expertul din nou va deveni student, dar pe un alt fagas.

Instrumentul primordial la acest nivel este arta profundei cercetari de sine. Analizati-va mintea, gandurile, corespund oare nivelului centurii negre? Aceeasi auto-examinare este necesara si in procesul de formare, mai ales in sparring. De ce am pierdut lupta? Cum sa realizezi cea mai eficienta tehnica?

Pornind de la acest nivel, sunteti responsabili pentru tot ceea ce vi se intampla la antrenamente.

Depune eforturi pentru a creste, a progresa. Nu astepta comenzi de la antrenori.

Invata sa iubesti pe toti asemeni tie, cauta, vezi binele din inima fiecaruia.