DOJO KUN

吾々は礼節を重んじ長上を敬し 粗暴の振舞いを慎むこと

Hitotsu, ware ware wa, reisetsu o omonji, chojo o keishi sobo no furumai o tsutsushimu koto.

Vom respecta regulile politeţii, ne vom onora superiorii şi ne vom abţine de la violenţã.

吾々は神仏を尊び 謙譲の美徳を忘れざること

Hitotsu, ware ware wa, shinbutsu o totobi, kenjo no bitoku o wasurezaru koto.

Vom urma calea credinţei noastre şi nu vom uita niciodatã adevarata virtute a modestiei.

吾々は智性と体力とを向上させ 事に臨んで過たざること

Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Vom tinde spre înţelepciune şi trãinicie, necãutand alte dorinte.

吾々は生涯の修行を空手の道に通じ 極真の道を全うすること

Hitotsu, ware ware wa, shogai no shugyo o karate no michi ni tsuji, Kyokushin no michi o mat-to suru koto.

Toata viaţa, prin disciplina Karate-ului, vom cãuta sa îndeplinim menirea Kyokushin.

Dojo Kun #1: Caută Perfecţiunea Caracterului (Caracter)

Aceasta înseamnă că arta Karate este mai mult decât dobândirea unor capacităţi fizice. Toturor începătorilor, mai ales celor tineri, trebuie să li se arate importanţa dezvoltării caracterului prin disciplină şi antrenament riguros. Pentru începător, procesul de formare al caracterului începe cu perfecţionarea tehnicilor prin repetiţie. Spiritul de luptător va fi atins pe măsură ce se capătă încredere, odată cu „şlefuirea” tehnicilor. Prin antrenament pune-ţi în evidenţă aspectele spirituale, nu numai pentru a lupta împotriva, ci pentru a trece peste problemele personale, mai ales în situaţiile de criză (boală, probleme casnice sau de serviciu). Este cale lungă până la dobândirea puterii spirituale dar odată obţinută şi înţeleasă vă va da tărie şi linişte interioară pentru tot restul vieţii.

Dojo Kun #2: Fi Credincios şi Loial (Loialitate)

Să fii loial reprezintă esenţa tradiţiei samurailor şi a influenţei confucianismului asupra artelor marţiale. Loialitatea trebuie îndreptată către sensei şi dojo. Elevul trebuie să fie întodeauna loial sensei-ului său şi să înţeleagă loialitatea, în cea mai mare parte, aşa cum era înţeleasă de samurai în epoca medievală, prin legătura până la moarte de seniorul său, fără ezitare. Deşi pare o abordare puţin neobişnuită pentru prezent, fără loialitate deplină este greu să te aştepţi ca un sensei să-şi transmită toate cunoştinţele unui elev gata să plece pentru un motiv oarecare. Elevul trebuie să demonstreze loialitatea în timp. Credinţa şi loialitatea arătate sensei-ului vor fi răsplătite prin transmiterea mai multor cunoştinţe şi înţelepciune elevului, legătura astfel stabilită între elev şi sensei este foarte valoroasă şi stă la baza relaţiei de învăţare.

Dojo Kun #3: Dedică-te Sincer (Efort)

Dedicaţie sinceră înseamnă hotărâre şi efort pentru atingerea măiestriei în arta Karate. În nici un caz nu se poate ajunge la măiestrie fără efort susţinut şi sacrificii din partea practicantului. Efortul trebuie făcut din toată inima şi nu doar superficial. Străduinţa elevului va fi recunoscută de sensei şi va fi răsplătită prin dedicarea unui timp de pregătire mai îndelungat cu el sau ea.

Dojo Kun #4: Respectă pe Ceilalţi (Etichetă)

Respectul pentru ceilalţi este o parte importantă a culturii Japoneze şi Okinawaiene şi un percept comun tuturor artelor marţiale. „Calea martiala începe si se termina cu politetea. În consecinta, fii politicos în mod sincer si corect tot timpul” (Masutatsu Oyama). Aceasta este reflectarea formală a naturii poporului Japonez şi se manifestă prin înclinarea în timpul antrenamentului, pe stradă, acasă şi la serviciu sau şcoală. Regulile de etichetă în dojo sunt foarte bine definite. Înclină-te corect şi arată respect în tot ceea ce faci şi oriunde te duci. Respectă tot ce te înconjoară: sensei, părinţi, lege, natură, etc.

Dojo Kun #5: Nu Folosi Violenţa (Control)

Un luptător antrenat este o persoană cu un intens spirit competitiv şi o mare forţă, este, deci, necinstit să-şi folosească calităţile împotriva cuiva nepregătit. Spiritul unui karate-ka este inbatabil şi cunoştinţele acestuia trebuiesc folosite numai în sprijinul justiţiei (dreptăţii). O persoană cu caracter poate evita o confruntare pentru că poate să-şi controleze emoţiile şi este împăcat cu el (ea) însuşi (însăşi). Nu are nevoie să-şi testeze abilităţile pe stradă (în public). Câştigă fără să lupte şi nu va regreta deoarece nu va răni pe nimeni. Este foarte greu să explici elevilor din ziua de azi un astfel de comportament din cauza atitudinii şi nevoii acestora de a câştiga cât mai repede în competiţii ceea ce este complect împotriva principiilor din karate-do şi dojo kun. Este, de aceea, necesar să li se reamintească elevilor, permanent, importanţa dojo kun.


CELE 11 MOTTO-URI ALE LUI MAS OYAMA

 

1. Calea martiala începe si se termina cu politetea. În consecinta, fii politicos în mod sincer si corect tot timpul.
2. A urma calea martiala e ca a urca un munte; continua pâna sus fara oprire (odihna), ea cere devotiune (hotarâre) absoluta si necurmata pentru fiecare sarcina in parte.
3. Lupta sa ai initiativa în orice lucru, pazindu-te tot timpul împotriva actiunilor care se bazeza pe egoism sau lipsa de gândire.
4. Chiar si pentru practicantul de arte martiale importanta banilor nu e minora. Totusi trebuie sa fie atent sa nu devina dependent de bani.
5. Calea martiala e centrata pe pozitie. Lupta sa mentii pozitia corecta tot timpul.
6. Calea martiala începe cu 1000 de zile si e stapânita dupa 10.000 de zile de antrenament.
7. În artele martiale, introspectia duce la întelepciune. Priviti mereu contemplarea asupra actiunilor voastre ca pe o sansa de autoperfectionare.
8. Natura si scopul artelor martiale sunt universale. Toate pornirile egoiste trebuiesc arse pe rugul temperator al antrenamentului serios.
9. Artele martiale încep într-un punct si se termina într-un cerc. Linii clare delimiteaza acest principiu.
10. Adevarata esenta a caii martiale poate fi realizata doar prin experienta. Stiind aceasta, invatati sa nu va temeti niciodata de cerintele sale.
11. Amintiti-va întotdeauna: în artele martiale rasplata pentru sufletele încrezatoare si recunoscatoare e cu adevarat mare.